Mi az, ami ünnepléskor, szülinapokon vagy akár évzáró bulikon is elő szokott kerülni? A sokak által kedvelt pezsgő vagy az exkluzív champagne.

Előbbivel bármikor koccinthatunk, utóbbi inkább a különleges alkalmakkor szokott előkerülni. Ez a szénsavas bor Franciaországból jutott el a világ összes pontjára és mondhatni, hogy egy véletlen folyamán keletkezett. Az ősszel elzárt borok közül sokan tavaszra megerjedtek, amit akkor selejtnek tartottak.

Ma már a szőlőt acél és fahordókba zárják, majd 20 fokon erjeszteni kezdik. A folyamat befejezésével kezdetét veszi egy második erjesztés, ami már palackokba téve történik. Ilyenkor adnak hozzá cukrot és élesztőt, majd légmentesen zárják és fejjel lefelé tárolják.

Az így készült ital receptjét sokáig titok fedte, de idővel napvilágra került és elterjedt egész Európában. A dugó feltalálása nagyot lendített a gyártáson, mivel elengedhetetlen fontossága van a palack lezárásának. Míg egy pezsgő pár ezresét megvásárolható, addig egy minőségi champagne átlépheti a százezret is.