A különféle ásványok karkötőként egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amit főként a gyógyító erejüknek köszönhetnek. Azonban nagyon kell vigyázni és a vásárlás során ébernek kell lenni, hiszen a valódi holdkő sokszor összetéveszthető az utánzat másával.

Tulajdonképpen a laikusoknak nehéz lehet felismerni az ásványt, ezért most nyújtunk egy kis segítséget a tökéletes döntés érdekében. Először is olyan fontos tulajdonságokat kell alaposan szemügyre venni, mint a kő színe, annak csillogása, mintázata, valamint az összetétele. Ugyanis a természetes holdkő leggyakrabban szürkés-fehér színű, kicsi foltokkal tarkítva. A holdkő pedig egy-egy forgatás esetén megvillantja kékes ragyogását, amire csakis az eredeti ásvány képes. Ezzel szemben, az utánzatok általában teljesen áttetszőek, illetve semmilyen csillogással nem rendelkeznek.

A hamis holdkőben nagyítóval vizsgálva apró buborékokat fedezhetünk fel. Az eredetiség pedig roppant fontos, hiszen az ásvány nemcsak esztétikai elem, de az egészségünkre is hatással lehet.