Ha van olyan ékszer, ami megérdemli a figyelmet úgy a nők, mint a férfiak részéről, az egyértelműen a házasságkötéshez köthető. Nem titok, bármennyit is változott az idő és a szokások az elmúlt évszázadok alatt, a karikagyűrű és annak jelentősége semmit sem módosult.

Szimbolikus jelentősége van elsősorban, nevezetesen két ember egymáshoz tartozását örökíti meg, de természetesen nem árt, ha szép és mindketten egyaránt tudnak örülni a mindennapi viselésének. Vannak olyan szakmák, amelyek meggátolják a napi szintű viselését, de azért mindenki törekszik arra, hogy praktikus, mégis elegáns darabot válasszon, így a mindennapos viselése sem okoz fennakadást az évek során.

Ma már a legkülönbözőbb anyagokból lehet kapni karikagyűrűt. Maga az ékszer sokszor egészen másból van, mint amit a látszat sugall, mert a határ a csillagos ég. A lényeg azonban, hogy mindenki az ízlésének megfelelően válasszon, a karikagyűrű pedig tükrözze a preferenciákat. Ami ennél is fontosabb, a megfelelő partnerrel sikerüljön osztozni a viselésén.