Ennek az elektromos eszköznek a feladata, hogy lekapcsoljon, ha az adott hálózaton túl nagy áram folyik keresztül vagy rövidzárlat keletkezik. A kismegszakító figyelemmel kíséri a feszültségszintet. Működési elve ugyanaz, mint a biztosítónak, azzal a különbséggel, hogy nem kell cserélni, csak egyszerűen visszakapcsolni.

A kisfeszültségű típust általában háztartásokban, kereskedelmi és ipari létesítményekben használják. Az erőművekben és az állomásokon a nagyfeszültségű változat kerül telepítésre. Zárlat esetén a belső szerkezet kiold, még akkor is, ha a működtető kart erőszakkal bekapcsolás pozícióban tartja. A kismegszakító a ház elektromos hálózatának szerves része, aminek a kiválasztása elsősorban a villanyszerelő feladata.

Az alapvető használatával az ingatlan tulajdonosának tisztában kell lennie, hiszen ha bármilyen elektromos szerelést végez, akkor ezzel mentesítheti a hálózatot a feszültségtől. Amennyiben nem tudja visszakapcsolni, mindenképpen villanyszerelőt kell hívnia. A kismegszakító telepítését kizárólag szakember végezheti.