Ha valami gond van a honlappal, nem azt az eredményt hozza, amire a tulajdonos várt, akkor alaposan át kell vizsgálni az egészet. A weblap elemzés a webbolt részletes áttekintését jelenti. Ezáltal lehet megállapítani, hogy pontosan mik a bajok, és mik azok a területek, ahol igenis szükséges a fejlesztés. Továbbá a weblap elemzés során kiderül a piaci igény a cég területén, illetve rá lehet mutatni az oldal legfontosabb elemeire is, amelyek meg kell feleljenek bizonyos követelményeknek.

Ezek az elemek nem mások, mint a menüpontok, a produktumok nevei és a termékleírások vagy épp a szolgáltatások bemutatása. A weblap elemzés során meg kell nézni, hogy melyek azok a kifejezések, amelyeket a Google kereső élmezőnyében lévő konkurensek alkalmaznak. Ezeket biztosan megéri minél hamarabb használni a honlapon. A weblap elemzés egyik legalapvetőbb része nem más, mint megnézni, hogy egyáltalán az oldal megfelel-e a Google által támasztott előírásoknak, igényeknek, és ha nem, esetleg valamivel baj van, akkor hogyan lehetne ezt orvosolni. Mielőtt persze az átvizsgálásra igény mutatkozna, a profi honlapkészítés lesz a legeslegelső lépés. Ugye a cél egy profitot hozó, nagy látogatottságú oldal elkészítése. A kliensek pedig ezzel az igénnyel fordulnak a szakemberekhez. Azt azonban tudniuk kell a klienseknek, hogy annak érdekében, hogy az oldal felkerüljön az értékesítési csatornákra, egy nagyobb összeget rá kell erre szánni. Ez azért van, mert ugye az interneten minden egyes kliensért az adott területen verseny folyik. A legtöbb területen már most, akár ezren is azért versengenek, hogy a legtöbb ügyfelet bevonzzák.

A profi honlapkészítés ezért elengedhetetlen, illetve ezért sem szabad ezen spórolni, főleg akkor nem, amikor a feladatot egy szakember végzi, aki mindenhez ért. A profi honlapkészítés alapja a SEO. A cél természetesen az keresési listák első helyének elérése. Minél közelebb kerül az ember ehhez a célhoz, annál jobban megfigyelheti, hogy az oldalát többen látogatják, és a profit is szép lassan növekszik. Világos hát, hogy a profi honlapkészítés nem olyan dolog, amit félvállról lehetne venni.