A különféle virágok és növények nemcsak díszítő funkciót tudnak betölteni, hiszen ezen felül lehetnek gyógyhatásúak, sőt, ehetőek is. A könnyedén kezelhető mediterrán növények alapvetően rendkívül alkalmasak egy otthoni kis fűszerkert megteremtéséhez.

Ehhez elengedhetetlen a babér, az egyik legrégebbi fűszernövény megléte. A kis cserje gondozása tulajdonképpen roppant egyszerű. A nagy fényigényének eleget téve, nyáron kiültethetjük a szabadba, ahol garantáltan remekül növekszik majd. Ahhoz, hogy az olasz lankás tájakon érezzük magunkat, elengedhetetlenek a mediterrán növények közül a különféle citrusok. A mandarin fa is hasonló gondozást igényel, mint a többi Földközi-tenger környékéről származó növény. A nyári hónapokban mindenképpen a szabadba kell hagyni, azonban a hidegebb évszakokban érdemes bent tartani, legalább 5 C fokos helyiségben.

Olyan egyéb, könnyen gondozható mediterrán növények beszerzését ajánljuk még, mint a citromfa, a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, de persze ennél jóval több van.