A lazúrfesték egyetlen barkácsfelszerelésből és asztalos műhelyből sem hiányozhat. Miért? Mert a lazúr a fa anyagok legjobb barátja. Ugye a fa természetes szépségével semmi sem vetekszik. Azonban tenni kell érte, hogy ennek a naturális anyagnak a külső jellemvonásai, az értékét megszabó tulajdonságai sértetlenek maradjanak amilyen sokáig csak lehet.
Ha valaki hanyagságból, nemtörődömségből sorsára hagyja a fafelületeket, vagyis nem óvja meg őket az időjárás viszontagságaitól vagy a fizikai behatásoktól, akkor biztos, hogy az adott eszköz veszíteni fog a szépségéből és az értékéből. A megőrzésben nagymértékben segíthet a lazúr.

Sokan döntenek a lakkok mellett, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bizonyos nem mérettartó tárgyak nem tolerálják jól a vastag filmképző lakkokat, hiszen a folyamatos szűkülésnek és tágulásnak a következtében felhordott anyag berepedezhet, ami miatt a felvitele értelmét veszíti. Sokkal jobban beválik a sokoldalú lazúr, ami nem csupán megtartja a fa felület eredeti szépségét, de megvédi azt a különféle negatív hatásokkal szemben.