Ezt a Mexikóban őshonos égetett szeszt az agávé erjesztésével, illetve lepárlásával állítják elő. A Mezcal készítésének első lépése a növény betakarítása. Ha ez megtörtént, akkor a leveleket lecsupaszítják, aztán kövekkel, esetleg téglákkal kibélelt gödrökbe gyűjtik, majd 48-72 órán keresztül sütik.

Ez a folyamat azért lényeges, mert ilyenkor karamellizálódik az agávéban lévő cukor, aminek hála, a későbbiekben kialakul az ital jellegzetes füstös íze. Ezután a pépesítésre kerül sor, majd felöntik és összekeverik vízzel.

A Mezcal erjedése hagyományos módon indul be, viszont a nagyobb termelők élesztőtörzseket is használnak. A desztillálás kétszeri, azonban egyes gyártók háromszor is a lepárlás mellett döntenek, az extra minőség érdekében.

A fogyasztását illetően érdemes megemlíteni, hogy lassan kell kortyolgatni. Általában szobahőmérsékleten szolgálják fel egy csipet sóval, valamint narancsszeletekkel. Koktélok alapanyagaként is tökéletesen megállja a helyét. A Mezcal, változattól függően, különböző kiszerelésben és eltérő alkoholtartalommal szerezhető be.