A szerkezet rendkívül egyszerűen funkcionál, a használata pedig kényelmes, mivel nincs arra szükség, hogy magánál hordozza a kulcsot. A számzáras lakat működése tehát egyáltalán nem bonyolult. Alapesetben a számkódja 4 darab nulla. A görgőket addig kell forgatni, amíg ez a kód megjelenik. Ha ez megtörtént, akkor ki fog nyílni. Az új kód megadásához a zárnak nyitott állapotban kell lennie. Miután a számsort megváltoztatta, onnantól kezdve már csak Ön tudja használni.

A számokat érdemes valahová feljegyezni, nehogy véletlenül elfelejtse. A számzáras lakat működése kifejezetten megbízható, így nem meglepő, hogy egyre többen választják az ingatlanok melléképületeihez, sportlétesítmények öltözőszekrényeihez, irodai fiókokhoz, kerékpárokhoz, stb. A beszerzésekor célszerű előnyben részesíteni a prémiumkategóriás darabokat, hiszen azok rendkívül időtállóak. A széles termékfelhozatalban találhat edzett kengyellel ellátott típust. Ezen kívül, a rozsdamentes és a vízálló variációk iránt is egyre nagyobb a kereslet.

A számzáras lakat működése és beállítása roppant egyszerű. Mindenkinek vannak olyan tárgyai, amelyeket nagy becsben tart, ezért inkább egy biztonságos helyre helyezi, mint például a páncélszekrény. A számzáras széf kinyitása általában a helyes kód megadásával történik. De mi van olyankor, amikor a tulajdonos elfelejti azt? Ebben az esetben a legjobb döntés, amit hozhat, ha szakember segítségét kéri. Ha így tesz, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a nyitást követően használható marad a szerkezet.

Persze esetenként előfordulhat, hogy zárcserére lesz szükség a művelet után, de ez még mindig sokkal olcsóbb, mint egy új páncélszekrény megvásárlása. A számzáras széf kinyitása a megfelelő kód ismerete nélkül szakértelmet követel. Valamivel bonyolultabb beavatkozási műveletet igényel, mint a mechanikus rendszerű kulcsos variáció. Érdekességként meg kell említeni, hogy egy kanadai mérnök bebizonyította, persze megbízásból, hogy egy mágnessel és egy zoknival is lehetséges a számzáras széf kinyitása. Azóta kijavították a hibát, vagyis ezzel a módszerrel már a páncélrekeszek nem nyithatóak ki.