A kínai kultúrában a mai napig hatalmas szerepet tölt be a rizs, amit mind az ételekben, mind pedig az italokban gyakran hasznosítottak. A whiskey elkészítése is ehhez a terményhez, illetve az általa történt előállításhoz köthető.

Hiszen a lepárlási technikával, nagyjából a 9. században a kínai területeken tömény alkoholfajtákat voltak képesek előállítani. A kereskedelem ezekben az időkben virágzott, így az italok receptje és a módszerek is gyorsan terjedtek.

Elsőként a Fölközi-tenger területeire jutott el a lepárlás módszere, ahonnan a későbbiekben a misszionáriusok vitték tovább Írországba. A főként gabonából készülő whiskey pedig szinte azonnal hatalmas népszerűségre tett szert, ami azóta is töretlenül tart.

Manapság az igazán ízletes darabok közé a Ballantines, a Johnnie Walker, a Chivas Regal, a Balvenie, valamint a Gordon & Macphail sorolható. Habár ahány ház, annyi szokás, a whiskeyt mégis magában, esetleg kevés jéggel hűsítve fogyasztják. De koktélok alapanyagaként is remekül szolgálhat pár cent whiskey.