A zafír drágakő az egyedülálló szépségének és ragyogásának köszönheti a népszerűségét. Kedvelt díszítőeleme a jegygyűrűknek is, mivel a gyémánt után ez a második legkeményebb kő. Kevesebben tudják azonban, hogy a zafir hatásai szinte csodával határosak. Ez ugyanis rendkívül erős energiával rendelkező gyógyhatású kristály. A zafír az egyik legértékesebb drágakő, a Szaturnusz köveként is ismert. A neve görög eredetű szó, aminek jelentése kék kő.

A zafir hatásai mind a lelki, mind a fizikai síkon érvényesülnek. Mivel képes a Szaturnusz erejét közvetíteni, ezért támogatja a lelki és testi stabilitás megteremtését. Manapság nagyon sokakat érintenek a depresszió tünetei. A mostani nehéz, zavaros idők pedig agressziót váltanak ki sokakból. A zafir hatásai a depresszió és az agresszió ellen is figyelemreméltóak.

A kő szintén használható a belső nyugtalanság kezelésére. Erősíti a koncentrációt, elűzi a negatív gondolatokat, magabiztosságot nyújt, ugyanakkor támogatja a kreativitást. Ahogy már említettük, fizikai síkon is megnyilvánulnak. Sok kellemetlen testi tünet kezelésében eredményes. A hatása a tüdő és a bőr területein is érezhető.

Rengeteg kellemetlen bőrbetegség tüneteit enyhíti vagy akár meg is szüntetni, így kiváló az ekcéma, a pszoriázis, bőrkiütés vagy pattanások ellen. A pajzsmirigyet és gyomrot érintő betegségek sajnos rendkívül elterjedtek Magyarországon is. A pozitív hatásai a pajzsmirigy, torok és gyomor területein is jól érzékelhetőek. Az ízületi és agyhártyagyulladás, valamint fülgyulladások kezelésére is eredményesen használható. A zafir hatásai a testi-lelki egészségre nézve egyaránt kiemelkedőek.