A lakásfelújítási munkálatok során a fa-, fém- és egyéb felületek is többnyire átfestésre kerülnek, érdemes tájékozódni tehát, hogy a széles kínálatból milyen típusú anyagra melyik festéket kell használni. A zománcfesték alkalmas fém és fa felületekre egyaránt, sűrűbb textúrájú és vastagabb, masszívabb réteget képez. Kapható fényes, selyemfényű és matt kivitelben is.

A zománcfesték használata előtt az adott felületet mindenképp készítsük elő az előírásoknak megfelelően, ugyanis csak így kaphatunk tartós, és esztétikus felületet. Egy esetleges újra festésnél a régi, lepattogzott festéket távolítsuk el, majd a jobb tapadás érdekében érdesítsük, majd tisztítsuk meg a felületet.

Ezután kerülhet sor az esetleges hibák kijavítására, majd alapozás után következhet a zománcfesték felvitele. Ha többször is szeretnénk ráfesteni, akkor mindenképp várjuk meg az egyes rétegek száradását, csak azután kerüljön rá a következő. Ha mindegyik munkafázist alaposan végezzük el, az eredmény biztosan sokáig szép, és tartós lesz.