Ahogy halad előre a technológia, úgy jelennek meg az egyre komplexebb berendezések, szerszámok, amelyekkel kiváló eredményeket lehet elérni. Valójában erre szükség is van, ugyanis az igények egyre jobban fokozódnak. A régebbi típusú égetett kerámialapok korszaka lassan leáldozóban van és ezeket rendre felváltják a keményebb, természetes anyagok. Itt kerül képbe a gyémántfúró.

A speciális kötésben elhelyezett szintetikus ipari szegmensek gondoskodnak róla, hogy az esetenként vastagabb anyagokkal is megbirkózzanak. A felhasználás módját tekintve, a gyémántfúró alkalmazható vizes vagy száraz körülmények között egyaránt. Az ideális fordulatszám megtartására fontos figyelni, mert a túl nagy sebesség a szemcsék kiüvegesedését idézheti elő, amivel a termék elveszíti a fúróképességét.

A rendszeres hűtés ugyanakkor kitolja az élettartamot. A gyémántfúró remek befektetés kezdők és profi munkavállalóknak, hiszen garantáltan visszahozza az árát, mivel egyszerű a lyukak készítése, aminek hála a kivitelezés gördülékenyen halad.