A megfelelő alap használata kiemelt fontosságú a festészetben. Az akvarell papír megismerésére érdemes néhány percet áldozni. Az anyagát tekintve, a hagyományos változatokkal ellentétben, nem fa, hanem pamutcellulóz, ezért kevésbé nyúlik és száradás közben hamarabb visszanyeri az eredeti méretét.

A gyártási fázisok egyike a savmentesítés, ami azért lényeges, mert a cellulózban jelen lévő természetes savak elszíneződést eredményezhetnek a festményen. Többféle variációja létezik, amelyeknek a készítési módja is eltérő. Az üzletekben beszerezhető hengerelt, hidegen, valamint melegen préselt akvarell papír. A minősége és az ára az előállítási módtól változik. A kézzel merített típus jóval drágább, ami nem véletlen, hiszen a prémium kategóriát képviseli.

A hidegen préselt, kevésbé tömör, porózus és kiváló a nedvszívó képessége. A melegen préselt felülete sima, viszont kevésbé szívja magába a nedvességet. Az akvarell papír különböző méretben szerezhető be, a textúrája szerint pedig lehet sima, közepes és durva.