Nagyon sok formája létezik a festésnek. Ebből kifolyólag, az ecsetkészlet is többféle variációban kapható. A mókus és a kecskeszőr híres a puhaságáról és a nedvszívó képességéről. Alkalmazásuk ezért folyékony festékekhez javasolt. A marhafülszőr már félkemény masszív szálú, de a nedvszívó képesség ennél a verziónál is remek.

A disznó sörte merevnek nevezhető, durva szőr. Erős tartása van, alkalmazása a testesebb festékekhez célszerű. Nagyszerű választás az efféle ecsetkészlet sűrű festékkel domború alkotásokhoz. Végül essen néhány szó a szintetikusról is. Erős és hegyreálló nyomás hatására nem nyílik szét túlságosan. Ebből kifolyólag, sokkal precízebben lehet vele alkotni.

A kisebb darabokkal még a legapróbb motívumokat is egyszerűen megfestheti. A szintetikus szőr megfelel testesebb temperához, olajfestékhez, valamint akrillhoz. Ez az ecsetkészlet remek választás, hiszen kedvező az ár-érték aránya. Mielőtt kiválasztaná, tudnia kell, hogy milyen festéket fog használni a remekmű elkészítéséhez.