Egy égetett szesz, ami gabonából készül úgy, hogy az erjesztés és lepárlás után tölgyfahordóban érlelik. A whiskey fahordóban való érlelése sajátosság, ami a 19.században jelent meg. Azelőtt a gabonapárlatokat ez a művelet nélkül fogyasztották. Ezt az italt leginkább Skócia, Írország, Kanada, Japán és Amerika állítja elő, plusz ők még tovább is gondolják a hagyományaik alapján.

Már az ókori Alexandria „laborjában” is volt lepárlásra alkalmas készülék, de a szeszfőzést mégis csak a 12. században jegyezték le először. Skóciából 1494-ből vannak írásos bizonyítékok, amikor egy szerzetes királyi parancsra készített alkoholt.

A whiskey szó a skót „uisge beatha” kifejezésből ered, ami azt jelenti, hogy az élet vize, viszont a középkorban a gyógyszerészeti alkoholt értették ezen név alatt. Az ital alapanyaga többnyire a maláta és a lepárlók mennyisége határozza meg, hogy milyen whiskey készül. Akármelyik fajtát is válasszuk egy összejövetelre, ha minőségi, prémium nedűt vásárlunk belőle, mindenki szeretni fogja.