A cseppfertőzéssel terjedő vírusok elleni védekezésben a szájmaszkok nagy segítséget jelentenek. Azonban nem mindegy, hogy milyen változatot viselünk, mert egy otthon varrt darab valószínűleg nem fog akkora védelmet nyújtani, mint az orvosi szájmaszk. Persze az előbbibe is kerülhet egy plusz szűrőréteg, de alapvetően az orvosi szájmaszk hatékonyabbnak bizonyul a további fertőzések megakadályozásában.

Az egészségügyi dolgozóknak ez mondhatni mindennapos „munkaeszköz”, de az átlagembereknek is fontos odafigyelniük arra, hogy ne adják tovább az esetleges betegségeket. Tünetmentesen is lehetnek hordozók, ezért az orvosi szájmaszk viselése nemcsak akkor javallott, ha valaki rosszul érzi magát.

Lehet, hogy egy másik személy nagyon beteg lesz a tőlük „kapott” vírusoktól, tehát aki nem szeretné veszélyeztetni a környezetét és megvan az esélye rá, hogy fertőzött, mindenképpen tegye fel a maszkot, amikor másokkal érintkezik.

Meg lehet szokni az orvosi szájmaszk viselését is, ahogy sok, ennél kényelmetlenebb és kellemetlenebb dologgal is képesek vagyunk együtt élni. Orvosok, műtős asszisztensek és rengeteg egészségügyben dolgozó napi 10-12 vagy több órán át úgy látja el a feladatait, hogy a szája és az orra megfelelően el van takarva.

Sőt, egyes helyeken arcpajzs használata is a kötelező és ők már mondhatni észre sem veszik, hogy rajtuk vannak ezek a gyógyászati segédeszközök. Viseljük mi is, ha a helyzet megkívánja, ha pedig nem folyton arra figyelünk, hogy milyen kellemetlen az orvosi arcmaszk jelenléte, akkor könnyebben el tudjuk majd viselni!