Kicsiny barna foltok, itt-ott a testünkön, amelyek ki tudja mióta vannak ott a bőrünkön? Igen, az anyajegyről van szó, arról a jelenségről, ami mindnyájunk életében jelen van. A bőrgyógyászat módszeres vizsgálatra hív mindenkit, ami azt jelenti, nem árt időről-időre átvizsgálni a testünket, górcső alá helyezve az anyajegyeket.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a jegyek elváltozása a későbbi rákos megbetegedésre is utalhat, a legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy a szóban forgó foltok nem fájdalmasak, sokszor nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget az elváltozásának – ha egyáltalán észrevesszük azokat.

A bőrgyógyászat rendelőiben éppen azért hangsúlyozzák azt, hogy a kezdeti felismerés életeket is menthet, hiszen a kezeletlen bőrrák könnyen lehet áttétes is. Abban az esetben, ha a családban már előfordult rákos megbetegedés, különösen fokozott figyelmet kell szentelni a melanoma-szűrésre.

A szakorvosok azt állítják, az óvatosság kortól és nemtől függetlenül indokolt. Sőt, azokat a személyeket, akik folyamatosan ki vannak téve az erős UV sugárzásnak, a bőrgyógyász szintén arra kéri őket, ne bagatellizálják el a vizsgálatot.

A nyári kánikula szezonban különös tekintettel kell lenni a kicsi gyermekek egészségére, hiszen ők sokszor nem veszik észre az önfeledt játékkal töltött órákban, hogy a direkt napfény milyen negatívan hat a bőrükre, mondja a bőrgyógyász. Megoldás lehet a különféle naptejek és napolajok használata, ám az sem mindegy, melyik terméket emeljük le a polcról, ha a vásárlásra kerül a sor.

A bőrgyógyász javaslatát megfogadva, csak és kizárólag a minőségi készítményekben bízhatunk! Ha a család kirándulni indul, a legmelegebb órákban okos az árnyékban tartózkodni. Az igazság az, hogy sok későbbi bajtól óvhatjuk meg magunkat, ha körültekintően viselkedünk.

Amennyiben mégis megtörtént a baj és a leégés tüneteit észleljünk magunkon, mindenképpen szakorvos segítségéhez kell folyamodjunk, aki a tapasztalatából merítve olyan készítményt fog ajánlani, ami hathatósan megoldja a problémát.