Miként készülhet ilyen sokféle karakterisztikával bíró ital ugyanazon összetevőkből? A Calvados tulajdonképpen nem más, mint a brandy vagy konyak almából készült megfelelője. Laikusként egyszerűen rávághatnánk, hogy azért a sokféle ízvilág, mert a világ minden tájáról kerülhet bele a különféle almafélékből.

Ez viszont nem igaz, mivel a Calvados is az eredetvédett italok listáját gyarapítja. Ennek megfelelően, csak a normandiai régióban termő almák használhatóak fel a gyártás során. Igaz, ezekből is van nagyjából 200 féle, szóval a főzőmesterek van miből válogassanak.

A lepárlók és a keverőmesterek határozzák meg azt is, hogy egy adott fajtából mekkora százalékban kerül az italba. Az itt termő almafélék szakszerű adagolása, savassága jelentős íz- és aromabéli különbségeket eredményez az italok között.

A lepárlás után szintén szükséges a Calvados tölgyfahordós érlelése, mert ez eltűnteti a zavaróan savas és harsány jegyeket az italból. A konyakokhoz hasonlóan, ebben az esetben is találkozhatunk a X.O., V.S.O.P. jelölésekkel, ami szintén a korra utal.