Időnként előfordul, hogy a bel- és kültéri fémfelületek festésre szorulnak, ez azonban eltér a falak és fafelületek festésétől. Ha a fém nincs előkészítve, akkor el kell távolítani a rozsdát. Ehhez előbb drótkefével, vagy csiszolópapírral meg kell csiszolni a felületet, majd alaposan meg kell tisztítani a portól és a zsíros szennyeződésektől.

Mielőtt a fémfesték a felületre kerülne, ajánlott lekezelni alapozóval, amely elfedi az esetleges karcolásokat, egyenetlenségeket és ellenáll a rozsdának. Ha fémfesték spray-t használunk, a felvitelhez nincs szükség semmilyen eszközre, csupán a környezet megóvására érdemes odafigyelni. Beltéren használt fém, mint például a radiátor festéshez, léteznek speciális, hőálló festékek, de ebben az esetben is fontos a felület megfelelő előkészítése.

A kültéren használt fémtárgyak, például kerítések, garázsajtók, korlátok jobban ki vannak az időjárásnak, ezért ezeket rendszeresen karban kell tartani. A rozsdásodás megelőzésére, a festés előtt rozsdavédő alapozó vagy speciális fémvédő festék használata ajánlott.