A téli hónapokban a fűtés meghatározó feltétel minden otthonban. Ennek több módja létezik, amelyek közül igény szerint válogathat. Az energia megtakarítás szemszögéből előnyös a padlófűtés. Bár utólagosan ennek a kiépítési költségei magasabbak, de a befektetés sokszorosan megtérül. Vannak azonban olyan feltételek, amiknek teljesülésére fontos figyelni a kivitelezés során.

A padlófűtés keverőszelep közbeiktatása a rendszerekbe éppen ilyen. A padlófűtés hatékonyságának a kulcsa, hogy nincs szükség olyan magas vízhőmérsékletre, mint a radiátorokban. A kazánok ennek ellenére néha kicsit túldolgoznak, de éppen ezt a problémát hivatott kompenzálni a padlófűtés keverőszelep.

Ugyanis, ha túl magas a hőfok, akkor az a csőkígyó sérüléséhez vezet, aminek a cseréje komoly munkát igényel. Jobb tehát mindent elkövetni azért, hogy a probléma megelőzve legyen. A padlófűtés keverőszelep beépített termosztáttal és forrázás elleni védelemmel rendelkezik. Bizonyos típusai még napkollektoros rendszerekben is alkalmazhatóak. A befektetés megtérülése nem marad el.