A zsúfolt nagyvárosokban és a vidéki településeken egyaránt előnyösnek számít a használata. Sőt, még egy hosszabb utat is betervezhetünk, hogyha rendelkezésünkre áll egy trekking kerékpár.

Minél hosszabb útra készülünk, annál több dolgot kell magunkkal vinnünk, viszont a trekking kerékpárral ez sem jelent akadályt a csomagtartó miatt. Ezen akár kétoldalas kerékpár táska is elhelyezhető, amibe aztán tényleg lehet pakolni.

Jól jön bevásárláskor, munkába menet is megmozgat, de egy nagyobb túra alkalmával sem válik kényelmetlenné, az előnyös vázkialakításnak köszönhetően. Ebben az esetben nem a sebesség és a terepképesség számít mérvadónak, hanem a sokoldalú felhasználás és a praktikus megoldások.

Nem kell utólag sárvédőre és biciklilámpára költeni, hiszen ezzel már eleve fel van szerelve a trekking kerékpár. Ha növelni szeretnénk a tároló kapacitást, akkor azt egy vagy két kosárral is megtehetjük. Igény szerint az egyiket elhelyezhetjük a csomagtartón, a másikat pedig elől, a kormányra szerelve.