Az elmúlt 20-30 évben nagyon sok változáson mentek át az épületgépészeti berendezések. Talán a legjobb bizonyíték erre a fan coil termosztát megjelenése. Az állandó módon változó klíma hatására sokszor nem tudják az emberek eldönteni, hogy aktuálisan fűtésre vagy hűtésre kell több figyelmet és pénzt költeni.

Sokak nagy örömére igazán egyszerűen megoldható egy bonyolult, mind a két feladatra alkalmas rendszer telepítése és alkalmazása úgy, hogy közben adottak a kedvező feltételek, már ami az anyagiakat és hatékonyságot illeti. A fan coil termosztát mellett sokan azért döntenek, mert a segítségével a rendelkezésre álló egységek sokoldalúan kezelhetők. A bankszektorban, irodaépületekben, szállodákban éppen ezért annyira kedveltek.

A legfőbb előnyök közé tartozik, hogy a megoldások praktikusak, mutatósak, gazdaságosak, gyorsan és egyszerűen használhatók, illetve olcsón beszerelhetők. Sőt, a karbantartás sem okoz nagy gondot. Ugye a fan coil igazából egy speciális konvektor, amin a helyiség levegőjét keringeti át a nagyon halkan működő ventilátor. Ennek a szabályozásban központi szerep jut a fan coil termosztát eszköznek.