A csaposok már több mint egy évszázada használják az italokat varázslatos koktélok elkészítéséhez. A Délnyugat-Franciaország festői régiójában készült szőlőalapú pálinka, vagyis a konyak a klasszikus koktélmenük állandó kellékévé vált, az aromás és frissítő italoktól a melegítő téli változatokig.

A skót whiskyhez vagy a tequilához (a mezcal egy fajtája) hasonlóan, tényleg arról a helyről származik, amiről a nevét kapta. Ugyanakkor a skót árpából készült malátával ellentétben, ez az ital sokkal kényesebb, szezonális alapanyagból, vagyis szőlőből készül. A tequilával ellentétben ez sokkal hosszabb ideig érlelődik hordóban.

Ez az ital tehát nemcsak a státuszszimbólum-keresők csábítása miatt drága – a magas árát rendkívül korlátozott előállítása indokolja. Míg a mai okostelefon-kultúra mindenekelőtt a rohanásról szól, a konyak legfontosabb eleme a türelem: időbe telik az előállítás, és arra is várni kell, hogy értékelhessük. Ha meditatívan kortyolgatjuk, a konyak elhozhatja nekünk a szükséges békét, illetve józanságot egy túlságosan felgyorsult világban.