A tökéletes ital elkészítéséhez erre a kiegészítőre feltétlenül szükség lesz. A kávé tamper azt a célt szolgálja, hogy tömörítse az őrleményt. A kialakítása révén egyenletes elosztásra képes.

Ez azért fontos, mert ahol kevésbé tömör, ott gyorsan, ahol pedig túlságosan tömör, ott lassan folyik át a forró víz. Ezek a folyamatok óriási mértékben befolyásolják az ízvilágot. A használatát illetően azt kell tudni, hogy a szűrőbe helyezve merőlegesen lefelé kell nyomni.

Miután eléri a kívánt hatást, illetve nyomás kifejtést, akkor egy óvatos mozdulattal meg kell csavarni a kelléket, aminek eredményeképpen az őrlemény teteje teljesen kisimul. A kávé tamper alkalmazásakor figyelni kell arra, hogy 15 kg nyomástól ne legyen erőteljesebb a mozdulat.

Ezt nyugodtan letesztelheti a fürdőszobai mérlegen. Létezik egyszerűbb alternatíva is, mégpedig az, ha kalibrált típust vásárol, amiben egy rugó kap helyet. Megfelelő terhelés esetén, egy kattanó hang jelzi azt, hogy a művelet sikeres. A kávé tamper letisztult formavilággal rendelkező praktikus eszköz.