Egy komplex eszköz, aminek célja a folyadékok és gázok áramlásának szabályozása, illetve vezérlése. Az elektromos szelep kulcsfontosságú elem minden olyan rendszerben, ahol a precíz szabályozás, a biztonság, az automatizálás és az energiahatékonyság alapelvárás. Az alapját a ház képezi, ami általában műanyagból vagy fémből készül.

Ez az elem körülveszi és védi a belső alkatrészeket a sérülésektől. A szerkezet motorja, amikor árammal látják el, akkor elektromágneses mezőt hoz létre és mozgat egy dugattyút vagy membránt az eszközön belül. Az elektromos szelep mozgó alkatrészei felelősek a nyitásért és a zárásért.

Egyes modellekben beépített érzékelők figyelhetőek meg, amik információt szolgáltatnak a készülék állapotáról, a nyomásról, a hőmérsékletről, valamint az áramlás sebességéről. A csatlakozók teszik lehetővé az adott rendszerhez való kapcsolódást. Ezek lehetnek menetesek, ragasztottak, esetleg hegesztettek. Az elektromos szelep a sokoldalúságát a motor és a vezérlés kombinációjának köszönheti leginkább.