Ez az állapot még olyanokat is érinthet, akik előtte el sem tudták volna képzelni, hogy milyen lehet a depresszió. Pedig a szülés utáni depresszió nem válogat. Olyannyira nem, hogy akár a férfiak is áldozatául eshetnek. Noha, ők nem a szülés okozta megpróbáltatások miatt, hanem sokkal inkább az új helyzet hirtelen kialakulásából fakadóan. A szülőket egyaránt terhelheti a megnövekedett felelősségérzet okozta szorongás, ami szintén a kiváltó oka lehet a szülés utáni depressziónak. Egyértelmű jelei nincsenek, sokkal inkább az okok sokasága szükséges ahhoz, hogy erről a betegségről beszélhessünk.

Az első dolog, amivel minden kismama szembesül, az a kialvatlan állapot. Ez könnyen okozhat hangulatingadozást. A gyakori sírási kényszer, az idegesség, esetleg az agresszív viselkedés elég árulkodónak számítanak a szülés utáni depresszió esetében. Súlyosabb esetben szuicid hajlam kialakulásához is vezethet, a feleslegesség fájó érzése miatt. De miért érezne ilyet egy újdonsült kismama, ha ő jelenti a világot az újszülött gyermekének? Mert állandóan az a gondolat emészti, hogy nem képes felnőni ehhez a hatalmas feladathoz. Egy gyermek születése a párkapcsolatot is alaposan próbára teszi. Az ebből fakadó konfliktusok szintén növelhetik a feleslegesség érzését.

Mihez vezethetőek vissza a betegségek lelki okai?

Egy trauma a múltból, esetleg genetikai hajlam is vezethet mentális és fizikai értelembe vett betegségek kialakulásához. Az orvosok túlnyomó része már egyet ért abban, hogy egy depressziós, szorongó ember esetében a betegségek lelki okai egyértelműen visszavezethetőek. Mit tehetünk a megelőzéséért? Talán elcsépeltnek hangzik, de az egészséges táplálkozás, a magnéziumban gazdag ételek csökkentik a betegségek lelki okait.

A megfejtés nem is annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik. Mindenki szeret jóllakni, mert örömet és kielégülést okoz. Egészségesen jóllakni pedig elképesztően pozitív hatással van a szervezetre. A testünk olyan, akár egy kémiai laboratórium. Ha valamiből hiány lép fel, az hangulatingadozáshoz vezethet, ami többek között a betegségek lelki okaiban is szerepet játszhat.