Sokan nem tudnak a skót és az ír whisky között különbséget tenni. Maguk a skótok és az írek is folyamatosan heves vitákat folytatnak arról, hogy ki jogosult a whisky „feltalálójának” nevezni magát. Sok tény és találgatás van, de konkrét válasz nincs.

Bármelyik oldalon is álljon az igazság, csak egy dolgot állíthatunk biztosan, az ír whisky különbözik a Skóciában előállított társától. Technológiailag és ennek megfelelően, ízében és illatában is. Milyen az igazi ír whisky? A fő összetevők, amelyeket Írországban az erős alkohol előállításához használnak, az árpamaláta.

Minden gyártónak megvan a saját technológiai titka. A termeléshez különböző árpafajtákat használnak, ezek közül néhány más országokban nem gyakori. Ha kevert whiskyről beszélünk, akkor a rozs vagy búza is hozzáadódik a kompozícióhoz.

Az írek különleges büszkesége a természetes víz, amit az ír whisky készítéséhez használnak. Úgy vélik, hogy ez nagyban meghatározza a kész italok tiszta ízét. Szinte minden cégnek van saját kútja vagy hozzáférése a forrásokhoz, ahonnan vizet vesznek.