Ez a nagyszerű készítmény rengeteg pozitív tulajdonsággal bír. Az Unicum titkos recept alapján készül, amit szigorúan őriznek az esztergomi Prímási és a Főkáptalani Levéltárban. A létrejötte körülbelül 1790-re tehető. Körülbelül 40 különféle gyógynövényt használnak fel az elkészítéséhez. Ezek között található például a gyömbér, a rebarbara, a kardamom, a narancshéj, valamint a kalumbagyökér.

Ezeket a különlegességeket néhány hétig finomszeszbe áztatják, így a kellő anyagok könnyedén kioldódnak. Meg kell említeni, hogy az érlelés tölgyfahordóban történik 6 hónapon keresztül. Mivel étvágygerjesztő hatása van, ezért leginkább aperitifként fogyasztják. Az ízét tekintve száraz és egyben keserű.

Az Unicum fogyasztása mindennap ajánlott a főétkezések előtt, viszont a mennyiségre érdemes odafigyelni! Elegendő egyetlen kupicát elfogyasztani ahhoz, hogy a gyomor megfelelően működjön. Az Unicum gömb alakú üvegben kerül az üzletek polcaira. A küllem az évek során semmit sem változott, hiszen a gyártó cég ragaszkodott az eredeti formához.