A ház emeleteit összekötő rész megvilágítása jó tervezést igénylő feladat. A lépcső világítás elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes biztonságban tudjunk közlekedni rajta. Ha úgy gondoljuk, hogy a mennyezet középen elhelyezett lámpa az alapelem, akkor tévedünk.

Egy ilyen lámpa praktikátlan megoldásnak bizonyulhat, mert amennyiben minden lépcső mászáskor aktiváljuk, olyan nagymennyiségű fényt kapcsolunk be, amire a gyakorlatban nincs szükségünk a biztonságos mozgáshoz. Ez azonban a legkisebb probléma az ilyen lépcső világításnál. A nagyobb gond az, hogy az izzók cseréje egy ilyen lámpában vagy csillárban nehéz feladatnak bizonyulhat, különösen akkor, ha pontosan a lépcső felett helyezkedik el.

Ha a lépcső világításhoz lámpákat szeretnénk használni, akkor jobb, ha a fokok mentén elhelyezett fali lámpákat választunk. A lépcső világítás telepítése során elkövetett hiba még a túl gyenge fényű lámpák felszerelése és a gazdaságtalan fényforrások használata. Ilyen helyeken költséghatékony és praktikus megoldás lesz a mozgásérzékelők használata.