A kintről jövő zaj nagymértékben megnehezíti az otthoni pihenést, alvást és relaxálást. Szerencsére védekezni lehet ellene a hangszigetelés megannyi formájával. Tény, hogy ez többféleképpen megvalósítható. Akinek a zajcsillapításra van szüksége, az három opció közül választhat. Először is ott van a rések szigetelése, a fal hangszigetelés utólag és a födém és a padló utólagos lépéshangszigetelése.
A zavaró hangok ellen relatíve egyszerűen lehet védekezni a különböző rések tömítésével. Talán a leggyakoribb módja ennek a rosszul záródó ajtók és ablakok réseinek elzárása. Kétségtelen, hogy igen hatékony lehet, ha az ablakok, ajtók és a falak közötti réseket megszünteti az ember. Azért, hogy a hangszigetelés a lehető leghatékonyabb legyen, érdemes a réseket rugalmas tömítőanyaggal betömni.

A rugalmasság azért annyira lényeges ekkor, mert a nem szilárd matériák képesek elnyelni a különféle rezgéseket, így csillapítva a zajt. A lakásban például jó rugalmas tömítés lehet az ablaknál lévő nyílások esetében a purhab. Jó választás lehet még a gumitömítés használata az ajtó vagy az ablaknyílások esetében. Ezzel szemben a merev anyagok nem fognak beválni, mivel azok rugalmatlanok és nem nyelik el a rezgést, nem csillapítják azt.

Itt még több infó olvasható a témában – epitoanyag.hu

Mielőtt valaki a hangszigetelésbe kezd, szeretné tudni, hogy milyen technikákat, matériákat és szerszámokat érdemes bevetni. Aki nem tudja, hogy hol érdemes kezdeni, itt még több infót találhat az egészről. Az is megtudható itt, hogy miként történik a fal szigetelése utólag. A szomszédból átszűrődő zajok kiszűrésére nem elég az ajtók és ablakok réseinek eltömítése.
Ekkor a két lakás közötti határoló falat kell ellátni utólagos hangszigeteléssel. De mi a helyzet a társas házak esetében? Itt már más a helyzet. Gyakran nem az utcáról jövő zaj okozza a gondot, hanem sokkal inkább a szomszédból átszűrődő zajok okozzák a sok kellemetlenséget. Éppen ezért a társasházakban a lakásokat elválasztó falak hangszigetelése kellő gondosságot igényel. Mint mindig, ez esetben is fontos az odafigyelés és hozzáértés.