Amikor a régi felniket szeretné lecserélni az ember, akkor gyakran nem tudja eldönteni, hogy most az acélfelnire vagy az alumínium keréktárcsára essen a választás? Mind a kettőnek megvannak a saját előnyei és hátrányai. Az alufelni és a lemezfelni közötti főbb különbségek a tartósságból és az anyag-összetételből származnak.

A vásárláskor sokaknál az fő szempont, hogy ugye a jobb teljesítményt garantáló tárcsák alapanyaga az alumínium és egyéb adalékok, akárcsak a titán. Nem vitás, hogy az alufelni használatával nemcsak a verda kinézete javul, hanem a teljesítmény is megnő.

Az is előny, hogy a speciális anyagösszetétel hosszabb élettartamhoz vezet, ami alacsony gumikopást biztosít. Persze egyik alufelni sem lesz olyan tartós, mint egy átlagos lemezfelni. Épp ezért, télen, amikor csúszósabbak az utak és veszélyesebb a vezetés, sokan az utóbbit választják.

Az alufelni mellett szól, hogy a súlycsökkentés könnyebbé teszi a jármű irányváltoztatását. Ez pedig hozzájárul a könnyebb gyorsuláshoz és hatékonyabb fékezéshez. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lemezfelni ezen szempontokat figyelembe véve alulmarad.

Egy lemezfelni is lehet igenis jó, még ha nem is annyira, mint az alufelni. Nem mellesleg a 80-as évek elején és még a 90-es évek közepén is a járművek nagy százaléka ezzel volt felszerelve. A 2000-es évek elejétől aztán nagyot változtak a dolgok. Piacra került, sok egyéb mellett, a Nissan Micra alufelni, ami jól nézett ki, könnyű volt és a teljesítményt is segítette.

Mivel jobb tehát egy Nissan Micra alufelni az acélfelninél? Nos, ugye a lemezes fajta semmiképp sem mondható szépnek, mutatósnak. Ez érthető is, hiszen a tervezésekor és gyártásakor nem ez volt az első szempont. Ezzel szemben a Nissan Micra alufelni dizájnos és modern, már ami a külsejét illeti.

Ennél pedig számtalan modell áll rendelkezésre, ezért a vevő azt veheti meg, amelyik a leginkább passzol a kocsihoz. Azt is tudni kell, hogy a Nissan Micra alufelni a könnyűfém felnik csoportjába tartozik. Az pedig egyértelmű, hogy a könnyebb keréktárcsák jobb gyorsulást eredményeznek, és a fékezés is nagymértékben javul.