Sokan kedvelik a frissítő mivolta miatt, amit elsősorban a gyümölcsös ízvilágának és a szénsavnak köszönhet. A pezsgő általában az ünnepi alkalmakon szokott nagyot durranni.

Az egész világon hagyománnyá vált, hogy ezzel ünneplik meg a sportesemények győzteseit, de a hajókat is pezsgővel szokták felavatni és még az új esztendőt is ezzel szoktuk köszönteni. Tehát, ha valami fontos dolog történik, akkor ott garantáltan előkerül egy palack ebből a remek italból.

Érdekes, hogy annak idején selejtként tekintettek erre az italra, hiszen már régen ismerték a Champagne borvidéken. Az éghajlati adottságok miatt a bor második erjedése a palackban ment végbe, így vált szénsavassá az ital. Magyarországon első körben az 1800-as évek elején kezdtek el kísérletezni a pezsgő készítéssel.

További érdekességnek számít, hogy a francia champagne elnevezést Széchenyi István alakította át magyarul pezsgőre. Ettől kezdődően, hazánkban így vált egyre népszerűvé ez a nagy múltra visszatekintő ital, amit mindenhol szívesen fogyasztanak.