A decoupage a francia vágás szóból ered és egy díszítő technikát takar a szövet, üveg, fa és egyéb felületeken. A dekupázs különböző anyagokon lévő minták kivágásából és tárgyak felületére történő ragasztásából áll. Az eredményül kapott művet utólagosan be kell vonni lakkal a megőrzés, a tartósság és a különleges vizuális hatás érdekében.

A technikát a középkori mesterek a bútorok homlokzatán létrehozott festmények készítéséhez használták, amihez még akkoriban a papír szolgált alapanyagul. Manapság egyáltalán nem halványult el az érdeklődés e szokatlan technika iránt, hiszen a kézimunka szerelmesei rendkívül szép dekupázsokat készítenek.

A dekoratív módszer segítségével szinte bármilyen felületet díszíthetünk, azonban ha olyan szennyeződést és festéket nem szívó felülettel dolgozunk, mint a fém, az üveg, a mázas kerámia, a porcelán vagy műanyag, speciális alapozót kell használni, egyébként a felvitt bevonat vagy festék nem fog megmaradni a felületen. A dekupázs technika segítségével lehetőségünk nyílik számos kreatív ötletet megvalósítani az otthonunk belső és külső tereiben, a környezetünk díszítésére.

Még a kezdők is készíthetnek egyedi termékeket a saját kezükkel. Nincs más dolguk, mint kitűzni egy célt és beszerezni a kezdőknek minimálisan szükséges anyagokat. Ilyen a színes és mintás szalvéta, az alapozó, a PVA ragasztó, néhány ecset és a lakk. Ezeket az alapvető dekupázs eszközöket ma már bármelyik online hobbiboltban meg lehet vásárolni és mindössze néhány kattintás szükséges hozzá.