Amikor szigetelésről beszélünk, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb újépítésű ingatlan esetében ez alapvető feltételnek minősül. Ezzel szemben, a régebbi lakásoknál többnyire utólagosan kell kiképezni, a nagyobb energiatakarékosság elérése érdekében. Az ásványgyapot szigetelés kiváló alternatívaként szolgál.

A leggyakrabban talán a hungarocellt szokták használni erre a célra, de a kőzetgyapot típusok azok, amik közvetlenül a népszerű csoportba sorolhatóak. A szakemberek szeretnek ezzel dolgozni, mert könnyen formázható és könnyű, így semmilyen megterhelést nem okoz a felrakása. Az ásványgyapot szigetelés révén úgy javítható a hőháztartás, hogy közben a szellőzés is garantált, amivel minimalizálható a páraképződés, ezzel együtt pedig a penészedés esélye.

Miért meghatározó a homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazása?

Az épületek falainak kialakításánál egyre többször használnak fel olyan téglatípusokat, amelyek képesek minél jobban visszatartani a hőátadást mindkét irányba. Ahol ez nincs biztosítva, ott a homlokzati hőszigetelő rendszer célirányos kiképzése az elsődleges. A falakon keresztül, a télen előállított meleg 25-40 %-a is elveszhet, ezért amennyiben itt megtörténik az arányok javítása, az jelentős megtakarítást biztosít, ami a számlák csökkenésében köszön majd vissza.

A homlokzati hőszigetelő rendszer a nyári forróságok mérséklésében is élen jár. Tudva, hogy a klímahasználat jelentős áramfogyasztással párosul, így itt szintén elengedhetetlen a kiadások visszafogása. Napjainkban a kiváló alapanyagok ehhez már adottak.

Kapható többféle lábazati hőszigetelő

Ha már elhatároztuk, hogy alapos munkát végzünk a szigetelés területén, akkor érdemes a lakás minden részére külön kitérni és védelmet biztosítani. A homlokzaton túl, a lábazati hőszigetelő beépítése sem maradhat el. Mivel ez a rész különösen kitett a nedvesség káros hatásainak, ezért törekedjünk arra, hogy azokat csökkenteni tudjuk.

A főleg hideg hónapokban érkező csapadéktöbblet miatt, jelentős penészedés alakulhat ki, valamint a szerkezetbe beszivárgó nedvesség megfagyva repedéseket hozna létre. Ezek ellen védekezhetünk, többek között a lábazati hőszigetelő telepítésével. Erre a célra a XPS és EPS lapok felnek meg igazán, amiket legalább 10 cm vastagságban éri meg használni.

Nedvesség ellen kiváló megoldás a bitumenes tetőszigetelés

A csapadék okozta károk gyakran egyértelmű jelet hagynak maguk után, míg máskor alattomos módon, szépen lassan szivárognak be a szerkezetbe és ott fejtik ki romboló hatásukat. A bitumenes tetőszigetelés éppen ezért kulcsfontosságú jelentőséggel bír. Az egyre divatosabb mediterrán jellegű lapos tetőszerkezetek felületén könnyen összegyűlhet a nedvesség, amire érdemes időben felkészülni.

A hatékony elvezetés önmagában még nagyon kevés, mert a beton hajlamos magába szívni a vizet, ami aztán több negatív hatást okoz. A bitumenes tetőszigetelés révén, egyszerűen kizárható ez a folyamat. Természetesen ehhez precíz kivitelezésre van szükség, ami a felületek alapozásával jár együtt, majd erre a rétegre történik a lapok fektetése, nagyobb mértékű átfedéssel, a szivárgás teljes kizárása érdekében.