Aki szereti a sportot, annak valószínűleg nem mondunk újat a soron következő témával. A cross trekking kifejezés relatíve furán hangzik, pontosabban angol csengése miatt sokan zavarba jönnek, mert nem tudják hová tenni a képzeletükben.

Ennek ellenére nem kell semmi komplikáltra gondolni, hiszen egy hagyományos, sportos kinézetű bicajról van szó, amit általában férfiak vásárolnak, bár ez különösebb megkülönböztető jegynek nem definiálható.

Fontos róla tudni, hogy általában nincs rajta semmi felesleges, vagyis nagyon egyszerű alkatrészekkel rendelkezik, tulajdonképpen csak a legszükségesebbek láthatóak rajta. Ez teszi különösen könnyűvé a tekerést, továbbá ebből adódik, hogy hosszabb távok megtétele miatt viszik ezt a bicajt haza az érdeklődők.

Nem egy tipikus kerékpárról van szó olyan értelemben, mert ha valaki csak a környező néhány utcát szeretné biciklivel bejárni, feltehetően más jellegű modellt választ. A cross trekking reneszánszát éli, roppant divatos, gyorsan és sportosan lehet vele közlekedni.