Az elmúlt 2 év rendesen próbára tette valamennyiünk immunrendszerét. A közönséges nátha és influenza mellett, a koronavírussal is meg kellett küzdenünk. A propolisz tinktúra használata ezekben az években különösen hasznos volt, ahogy a következőkben is az lesz.

Megfázások és különböző vírusok által okozott felsőlégúti betegségek ugyanis minden évben felütik a fejüket. Sajnos, sokan esnek az ismételt antibiotikum kúrák csapdájába, amelyek bizony meglehetősen legyengítik az immunrendszert és ártanak a bélflórának is.

A propolisz tinktúra használata köztudottan természetes antibiotikumként hat, ezért a patikai készítmények előtt, érdemes ezt kipróbálni. A tinktúra és a propolisz méz ugyanis nemcsak kiválóan harcol a káros baktériumok ellen, de közben az immunrendszert is támogatja.

Nem véletlenül a méhek építőanyaga és gyógyszere, ami külsőleg és belsőleg is megvédi őket a vírusoktól és más kórokozóktól. A propolisz tinktúra használata általában alkoholos változatban ajánlott, de a beobee.hu webshopban alkoholmentes kivitelben is beszerezhető, így bárki fogyaszthatja.

Hihetetlen tulajdonságok a kaptárban és azon kívül

Valószínűleg mindenki ismeri a mézet, sőt, talán a virágpor vagy a méhpempő rajongója is. De csak kevesen hallottak a másik méhektől származó kedvelt összetevőről, amiről köztudott, hogy hihetetlen egészségügyi tulajdonságokkal rendelkezik.

A propoliszról van szó, amit a méhek állítanak elő néhány dologból, többek között növényekről és fákról gyűjtött anyagokból. Ez a valóban gyógyhatású anyag nemcsak a méhcsaládokat védi a betolakodók ellen, hanem mindenféle nemkívánatos egészségügyi állapotok kivédésében és kezelésében is segíthet az emberiségnek.

Valójában a propolisz tinktúra használata már az ókor óta elfogadott gyógyászati célokra. Ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy az előnyei közé tartoznak az antimikrobiális, antioxidatív, fekély- és daganatellenes tulajdonságok.

A gyantaszerű keveréket a méhek saját nyáluk és méhviaszuk, valamint a fák rügyeiből és más növényi forrásokból összegyűjtött anyagok kombinálásával állítják elő. A színe attól függően változhat, hogy a méhek mit gyűjtenek a természetből a készítéséhez, de általában sötétbarna árnyalatú.

A propolisz hatalmas célt szolgál a méhek világában. Arra használják, hogy a kaptárban lévő nemkívánatos kis repedéseket és réseket lezárják vele. Ez rendkívül fontos, mert ha ezeket a nyílásokat nem zárják le megfelelően, akkor a kaptárba olyan fenyegető betolakodók érkezhetnek, mint a kígyók és gyíkok.

A propolisz tinktúra használata megelőzheti és kezelheti a megfázást és a torokfájást

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a propolisz tinktúra természetes módon megelőzheti, illetve lerövidítheti a nátha időtartamát, ami gyakran a rettegett torokfájással is járhat.

Egy kísérlet folyamán például, vizes propolisz kivonatot adtak be egy csoport nagyon fiatal iskolásnak az egész éves megfázási szezon alatt. A pontos napi adagot nem osztották meg, de a kezelt gyermekeknek kevesebb akut vagy krónikus tünetekkel járó megfázásuk volt és a kivonatot is jól tolerálták.

Egy másik vizsgálatban, ami a propoliszos méz náthára gyakorolt hatását vizsgálta, a mézet szedő csoport gyorsabban vált tünetmentessé, mint a placebo csoport. A megfázás tünetei konkrétan kétszer gyorsabban múltak el, mint a placebót szedő alanyoknál.

A propoliszos méz a fertőzésekre is jól reagál

A propoliszos méz legtöbbet vizsgált és jól dokumentált tulajdonsága az antimikrobiális hatása. Az antimikrobiális szerek elpusztítják vagy lelassítják a mikroorganizmusok terjedését.

Idetartoznak a baktériumok, vírusok és gombák. Ez a tulajdonság azt jelenti, hogy a propolisz fertőtlenítő, antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes is. Számos tanulmány a propoliszos mézet gyulladáscsökkentő hatással is összefüggésbe hozta.

Ezeket a tulajdonságokat az utóbbi években nagymértékben vizsgálták, mivel a fertőző betegségek ellen új kezelésekre van szükség, különösen a jelenlegi antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése miatt. A propoliszos méznek nagyon hasonló tulajdonságai vannak, amiket ugyanezen okból tanulmányoztak.