Számos ipari környezetben, például a bányászatban, az energia- vagy az építőiparban a munkavállalók fejsérülésének kockázata állandóan jelen van. A legsúlyosabb kockázatot a fizikai sérülések jelentik. Ezeket a munkahelyen leeső tárgyaknak való kitettség vagy álló tárgyakkal való ütközés okozhatja. A munkatevékenységek jellegéből adódóan, az ilyen kockázatokat csak a munkavédelmi sisak viselésével lehet biztosítani.

Azonban ezt az eszközt csak azokon a munkahelyeken szabad használni, ahol a kockázatértékelés során nagyfokú leeső tárgyakból eredő veszélyt állapítottak meg, valamint a veszélyes tárgyak által a fejet érő sérülések magas kockázatát. A munkavédelmi sisak viselésével a munkavállalók számtalan kellemetlenséget kerülhetnek el.

Egyes sisakok szigetelőként szolgálnak és képesek védelmet nyújtani az áramütés ellen. Más eszközök megvédhetik a fejet és az arcot a fröccsenő vegyszerektől. Ezen kívül, olyan munkavédelmi sisakok is vannak, amiket a nagyobb biztonság érdekében védőszemüveggel, arcvédővel és fülvédővel is fel lehet szerelni.