Ezt a papírt gyakran használják a mérnöki és a matematikai oktatásban. A milliméter papír útmutatót alkot a rajta elhelyezkedő rácsokkal a grafikonok, függvények megoldásához. Szükséges lehet irodákba és iskolákba is az oktatáshoz. A rácsozás a papíron általában világoskék vagy narancssárga és segít a szerkesztésben.

Eredetileg a műszaki rajzhoz találták ki, de a gyermekek is felhasználhatják például amőba játékra. A segítségével megtanulhatják a szabványbetűket, a betűk formáját és az egymáshoz arányló méretüket, emellett a milliméter papír náluk erősíti a szem és kéz koordinációt is. Alkalmazzák matematika függvények, koordináta rendszerek, diagrammok és műszaki rajzok készítéséhez is.

Ez utóbbi segítségével könnyen lehet más méretarányban rajzolni. Több nagyságban elérhető, mint például A3 és A4 méret. Kapható lyukasztottan, ami dossziéba csatolható, de elérhető mappába fűzve is. Készíthetőek rá olyan rajzok, amelyek részletgazdasága miatt szükséges a milliméter papír, tehát igen sokoldalú felhasználási lehetősége van.