A 2 éves gyermek lába lapos boltozatú és nagyon fejletlen izomzattal rendelkezik. A lábfej 5-6 éves korig alakul ki. Általában ebben az életkorban már biztosan lehet látni a deformitások meglétét vagy hiányát.

Ezért, megelőzés céljából, az ortopéd orvosok a baba első lépéseitől kezdve az ortopédiai tulajdonságokkal rendelkező supinált cipők viseletét tanácsolják. A nem helyesen fejlődő lábak helytelen testtartást vonnak maguk után.

A lúdtalpas gyermekek futáskor, ugráskor kellemetlen érzéseket tapasztalhatnak, sőt, idővel a vázizomrendszer alkalmazkodik a lábak megváltozott alakjához és a teljes mozgásszervi rendszer sérüléséhez vezet. Érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a gyermek a járásból eredő fáradtságra panaszkodik. Minél korábban észlelik a lábak kisebb görbületét, az annál könnyebben korrigálható supinált cipők segítségével.

Probléma esetén, az orvos masszázst, egyedi ortopéd talpbetéteket és a gyermek életkorának megfelelő terápiás gyakorlatokat ír elő. A supinált cipők pedig megakadályozzák a bokaízület görbületét.